De Drive van de juniors om arts te worden!

‘Er voor zorgen dat er geen plan B nodig zal zijn’ had Charlotte  uit Antwerpen geantwoord op de vraag wat haar plan B was als het ingangsexamen arts niet lukte.  Deze drive om arts te worden, hoorde ik ook bij Babette, Margaux en Jean. Uren studeren. Een (tijdelijk) verbod op de feestjes. Stress. Onzekerheid. Maar wel 100% zeker om er volledig voor te gaan en te presteren!

Herkenbaar? Heb jij nog dezelfde drive als deze juniors? Dezelfde intensiteit? En zullen de juniors deze drive tijdens hun studies, opleiding behouden? Wat doe je als jouw collega’s een andere drive hebben? Kan je zo’n team wel blenden? Of is zo’n team ‘doomed to be damned’ en zullen de Charlottes uiteindelijk  hun ‘good vibes’ verliezen?

UITERAARD zijn ‘good vibes’ in ELK team mogelijk. Meer nog… deze vibes zijn besmettelijk en kunnen een team echt laten excellerenHoe dan?

1. Eén symptoom maakt geen diagnose

Eén gedrag ≠ één drijfveer of drive. Starten met de studie geneeskunde kan ontstaan vanuit de drive om te presteren, de drive om te verdiepen en analyseren, de sociale drive, de status etc. Zoek de drive en je krijgt inzicht (in jezelf, jouw collega’s, jouw team en zelfs organisatie), je krijgt een de diagnose en kan de behandeling starten! 

2. Meten is weten

Meet en weet wat jouw drijfveer, jouw talent maar ook jouw valkuil is, meet en weet wat de drijfveer, talent van jouw collega’s/team is. 

2. En actie! 

Wanneer kan je jouw drijfveer laten groeien of wanneer zwak je deze best een beetje af zodat je jezelf niet boycot? Hoe ziet jouw team er echt uit m.b.t. talent en ontwikkelingsmogelijkheden uit? Zijn er blinde vlekken? Hoe laat je dit team excelleren? 

Met deze 3 tools kan je echt voor een win-win gaan en hoeft er helemaal geen plan B te zijn, noch voor de juniors, noch voor de minder junior-artsen.

Ook iets voor jou?

14/10: Workshop Persoonlijk leiderschap in Antwerpen (6 punten ethiek en economietoegekend)

02/12: Workshop Conflictmanagement: hoe beter ruzie maken op de werkvloer in Evergem (ethiek en economie aangevraagd). 

Geniet en doe wat je blij maakt!

Beep me up als ik iets voor jou kan betekenen!

 iD * Dr Ilse Dapper 

ps: Proficiat aan Charlotte, Babette, Margaux en Jean die met glans geslaagd waren!

MEER ARTIKELS