3 tips uit de Oscars van 22!

Enkele dagen terug werden de Oscars uitgereikt en dit verliep iets turbulenter dan verwacht. De presentator en stand-up comedian Chris Rock maakte een grap over de alopecia van Jada Pinkett Smith, partner van ’the fresh prince of Bel Air’ Will Smith. Een echte scene volgde hier op want Will Smith verkocht de presentator een dreun, gevolgd door een scheldpartij.  

En wat kunnen we hieruit leren als arts?

tip 1/ Begrenzen mag altijd, want begrenzen is opkomen voor wat jij belangrijk vindt.

tip 2/ Fysiek agressief reageren, verbaal agressief reageren of een combinatie zoals Will Smiths reactie heeft zeker een instant effect (en zorgt voor veel flitsende camera’s). Een duurzaam effect is het uiteraard niet. Een pure boycot van jouw naam, imago en capaciteiten.

tip 3/ Zwijgen en op de tandjes bijten dan? Niet reageren, is ook reageren en geen duurzame oplossing. Op deze manier kom je niet op voor jouw eigen waarden, krijgt de ander een signaal dat het ok is om over jouw grens te gaan.

Hoe dan wel? Hoe zorg je voor een win-win? Benoem de situatie objectief (dus zonder interpretatie), koppel dit terug naar jouw emoties en waarden en vraag actie. Begrenzen en opkomen voor jouw waarden en dit op een geweldloze manier toont ‘guts’, ‘self-awareness’ en ‘self-regulation’!

Daarom kan ruziemaken ook heel leerrijk zijn ;-).

MEER ARTIKELS

Twinkel

Door An Broeckmans. Uit ‘vrouw met feeling’, Feeling magazine, januari 2020. “Artsen staan constant onder druk en burn-outs en verslavingen bij medici zijn een stijgend

Lees verder »